Nieuwsbrief maart 2019

Beste cliënt,

Het sluiten van prikposten is aan de orde van de dag. In zo’n geval kijken trombosepatiënten over het algemeen eerst naar een prikpost elders, veelal kilometers verderop. Dat, terwijl er een uitstekend alternatief is. Dat weet u als geen ander.

Door middel van voorlichting aan zorginstellingen en trombosecliënten proberen we onze dienstverlening meer bekendheid te geven, voor een betere trombosezorg voor iedereen. U kunt ons daarbij van dienst zijn. Hoe? Door het delen van uw ervaringen en volgen/liken/delen van onze social media kanalen & berichten. Helpt u mee?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Cliëntenpanel

Wie kan onze dienstverlening het beste beoordelen? U. U ervaart als geen ander wat de voordelen zijn, en waar nog kansen liggen. Wij kunnen uw visie en feedback goed gebruiken, daarom gaan we van start met een cliëntenpanel. Want het kan altijd beter.

Binnenkort volgt meer informatie over hoe u zich kunt aanmelden en hoe het in zijn werk gaat.

Meten buiten kantooruren

De eerste paaseitjes liggen alweer in de supermarkt. Het duurt natuurlijk nog even voordat Pasen zich aandient, maar graag herinneren wij u er vast aan dat het – in verband met verminderd toezicht – niet handig is om uw INR-waarde buiten kantoortijden (na 17.00 uur, tijdens weekenden en officiële feestdagen) door te geven, tenzij anders met u is afgesproken.

Geeft u uw INR-waarde op werkdagen voor 17.00 uur aan ons door? Dan staat uw doseerschema diezelfde dag nog voor u klaar. In de volgende nieuwsbrief leest u wat u het beste kunt doen v.w.b. meten rondom de paasdagen.

*Is er sprake van een spoedgeval en kunt u echt niet tot de volgende werkdag wachten? Dan kunt u 7 dagen per week, 24 uur per dag bellen met ons calamiteitennummer.

Combinatiepreparaten

Bij bepaalde aandoeningen krijgt u een combinatie van preparaten voorgeschreven. Een voorbeeld daarvan is de behandeling voor de maagzweer veroorzakende bacterie Helicobacter pylori. Die medicatie bestaat uit een maagzuurremmer en twee verschillende soorten antibiotica: pantoprazol, claritromycine en amoxicilline.

Hoe verwerkt u een combinatiepreparaat in uw dossier?

Als u in de medicatielijst in uw persoonlijke dossier de eerste vijf letters van het woord pantoprazol intypt, krijgt u zowel pantoprazol als het combinatiepreparaat te zien. Het is belangrijk om de goede medicatie aan te klikken, want de combinatiekuur is van korte duur, terwijl de pantoprazol alleen vaak gebruikt wordt zolang u andere medicatie inneemt. De pantoprazol alleen heeft geen effect op de INR-waarde, het combinatiepreparaat wel!

Wilt u bij het invoeren van de combinatiemedicatie, ook de hoeveelheden van de verschillende onderdelen invullen en het aantal milligrammen scheiden door schuine streepjes? Dus bijvoorbeeld: 40/500/1000 mg.

Orecchiette met broccoli (vegetarisch gerecht)

Voor 4 personen

500 g broccoli, in kleine roosjes
6 el olijfolie extra vierge
1 ui, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 rode chilipeper, fijngehakt
500 g orecchiette (pasta)
Geraspte pecorino kaas naar smaak 

  • Kook de broccoli 4 minuten in kokend water met een beetje zout en giet het af.
  • Doe olie in de pan en fruit hierin de ui, knoflook en chilipeper op laag vuur, tot de ui zacht is. Doe de broccoliroosjes erbij, roer goed en bak zachtjes 5 minuten mee. Breng op smaak met zout.
  • Kook de orecchiette in kokend water met zout ‘al dente’ volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Giet af en roer goed door de broccolisaus.
  • Serveer direct met geraspte pecorino. Buon appetito!

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 328,60 mcg
Kcal 488
Vet 16,1 g
Eiwit 16 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.