Nieuwsbrief januari 2019

Beste cliënt,

2019. Weer een frisse start, ofwel: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Een van onze goede voornemens? Het verder verbeteren van onze dienstverlening, daarover verderop in het jaar meer.

Namens al onze medewerkers wens ik u een práchtig, zorgeloos & liefdevol 2019. Wij gaan ervoor. U ook?

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Is uw voornemen om gewicht te verliezen? Lees dan nog even verder!

Vakantieservice

Gaat u binnenkort op wintersport? Of ontsnapt u liever aan de kou op een zonovergoten werelddeel? Waar u ook naartoe gaat; tot 3 vakantieperiodes per jaar kunt u kosteloos* gebruik maken van onze vakantieservice. Dat betekent dat u – ook zonder internet – altijd verzekerd bent van optimale trombosezorg. Oók in het buitenland.

Nog even een checklistje voordat u gaat:

  • Neem altijd uw meetapparaat met toebehoren mee
  • Neem genoeg antistollingsmiddelen mee (i.v.m. mogelijke beperkte beschikbaarheid ter plaatse)
  • Lees de aanvullende informatie & documentatie (login op uw account, ga naar ’brieven’)
  • Raadpleeg de instructie van onze vakantieservice

Veel vakantieplezier!

*Bij redelijk/normaal gebruik

Let op!
Actieve (sport)vakanties brengen grotere risico’s met zich mee. Wees dus alstublieft voorzichtig en neem bij een blessure of (verdenking op) een bloeding altijd snel contact op met uw huisarts, de eerstehulpafdeling van het ziekenhuis ter plaatse en onze servicedesk.

Wat te doen bij bloedverlies?

Een van de meest voorkomende bijwerkingen van antistollingsmedicatie: bloedingen. Wat kunt u het beste doen bij bloedverlies? En wanneer is direct actie noodzakelijk? Een aantal van de meest voorkomende bloedingen op een rij:

  • Bloed in de urine of ontlasting

Is uw urine rood van kleur? Of zit er bloed bij uw ontlasting? Neem dan direct contact op met uw huisarts, en geef het aan ons door via uw persoonlijke dossier > medische klachten.

  • Bloedneus

Is de bloedneus kort van duur en/of eenmalig? Dan is er niet direct actie nodig. Treedt het vaker op of is de bloedneus niet te stelpen, dan kunt u het beste even uw INR-waarde meten. Geef dan bij het invoeren van de INR aan, dat u last heeft van deze klachten. Wellicht besluit het doseerteam uw medicatie iets aan te passen.

Houden de klachten aan? Neem dan voor de zekerheid ook contact op met uw huisarts. Overige (ernstigere) bloedingen zijn gelukkig zeldzaam. Vertel bij bloedingen, een ongeval of andere medische klachten uw behandelaar(s) en/of specialist(en) altijd dat u antistollingsmedicatie gebruikt.

Trombose voorkomen

Trombose zo veel mogelijk voorkomen?

  • Vermijd lang zitten of stilstaan
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
  • Eet gevarieerd en gezond
  • Drink voldoende water
  • Hanteer een vast ritme voor het innemen van uw medicijnen
  • Houd u aan het doseerschema & de nieuwe meetdatum

Natuurlijk houden wij op de achtergrond uw INR-waarde (en eventuele schommelingen) in de gaten. En als uw INR buiten de streefwaarde komt, ondernemen wij actie. Wel zo’n fijn idee, toch?

Goede voornemens

Staat lijnen op uw lijstje met goede voornemens? Als uw voedingspatroon drastisch verandert of u valt veel af, dan kan het nodig zijn om uw antistollingsmedicatie bij te stellen. Dus wilt u afvallen? Geef dat dan tijdig door aan ons doseerteam, dan houden we even een extra oogje in het zeil.

In het verlengde daarvan, wilden wij u onderstaand gezond recept uit ‘Het vitamine K kookboek’ niet onthouden. Succes! 💪🏻

Voedingssupplementen & vitamines

Gaat u – ter ondersteuning van een gezonde levensstijl – voedingssupplementen en/of vitamines gebruiken? Lees dan voor gebruik het etiket, want vitaminepillen of supplementen die vitamine K bevatten (Konakion/Fylochinon/Fytomenadion) raden we af. *

De toegevoegde vitamine K daarin, werkt namelijk uw antistollingsmedicatie tegen. Vitamines en supplementen zónder vitamine K, kunt u natuurlijk wel gerust gebruiken.

* Let ook op bij fruitsappen met toegevoegde vitamines.

Kruiden en/of natuurpreparaten
Kruiden en/of natuurpreparaten kunnen een interactie geven met andere medicatie die u inneemt. Er is helaas weinig goed onderzoek beschikbaar over de wisselwerking tussen kruiden en/of natuurpreparaten en vitamine K-remmers zoals fenprocoumon en acenocoumarol.

Geeft u gebruik daarvan voor de zekerheid alstublieft altijd aan ons én uw behandelend specialist en/of huisarts door. Wij maken daarvan een aantekening in uw dossier, indien nodig passen wij uw doseerschema aan. Alvast bedankt!

Courgettesoep

voor 6 personen

1 kg courgettes, in blokjes
3 lente-uitjes, in ringetjes
rasp van een halve citroen
½ tl gemalen komijn
3-4 takjes verse dragon (of munt, salie, basilicum of rozemarijn)
2 el slagroom of zure room
1 l water

  • Doe de courgette, lente-ui en citroenrasp in een pan. Voeg ongeveer 1 liter water toe (de courgettes hoeven niet helemaal onder water te staan omdat ze zelf vrij veel water bevatten). Roer er de gemalen komijn door en wat zout en peper.
  • Laat 15 minuten pruttelen op laag vuur tot de courgettes gaar zijn.
  • Neem de pan van het vuur. Voeg de dragonblaadjes en slagroom toe en pureer de soep glad met een staafmixer.
  • Proef de soep en breng hem zonodig verder op smaak met zout en peper en wat citroenrasp.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 0,08 mcg
Kcal 39
Vet 1,5 g
Eiwit 2,4 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate. 

Eet smakelijk!