Veilig eten en drinken op reis

19-7-2017

Tijdens elke reis is er de kans dat u weleens ziek wordt. Veel ziektes betreffen maag en- darmproblemen. In de meeste gevallen wordt dat veroorzaakt door verandering van het klimaat en door het voedsel. Het kraanwater is niet in alle landen drinkbaar zoals in Nederland, en ook bepaald voedsel kan besmet zijn met virussen, bacteriën of parasieten. Met een aantal voorzorgsmaatregelen kunt u de kans op maag- en darmproblemen verkleinen. Hier volgen een aantal tips die u helpen bij veilig eten en drinken op reis.

Handen wassen
Regelmatig de handen wassen kan veel infecties voorkomen. Was uw handen na elk toiletbezoek. Doe dit ook voordat u eten gaat bereiden, na het aanraken van rauw vlees en voordat u aan tafel gaat.

Voor in de keuken
Was rauwkost en fruit in mineraalwater uit een fles of met afgekoeld gekookt water. Gebruik voor de afwas heet water en spoel de vaat na met schoon water. Gebruik schone theedoeken en handdoeken en was ze na gebruik in heet sop. Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast en haal het er pas vlak voor gebruik uit. Verhit vlees, vis en schelpdieren tot het helemaal gaar is.

Voorbereid op reis
Bent u van plan om naar een tropisch land te reizen? Vraag dan uw huisarts voor een reizigersadvies. U kunt ook naar de GGD gaan. Informeer of er in het gebied waar u heen gaat kans bestaat op ernstige of langdurige diarree (reizigersdiarree).

Informeer ook of u bepaalde vaccinaties nodig heeft voor de reis. Geef aan de instantie die de vaccinatie geeft door dat u antistollingsmedicatie gebruikt. De meeste vaccinaties kunnen onderhuids (subcutaan) worden gegeven. Injecties in de spier (intramusculair) dienen te worden vermeden. Indien een injectie in de spier niet vermeden kan worden, dient u contact op te nemen met het doseerteam, zodat uw INR tijdelijk lager kan worden ingesteld om een bloeding te voorkomen. Dit doet u aan de hand van een berichtje op uw persoonlijke pagina.

Toch ziek geworden?
Bij diarree en braken kan snel een vochtverlies ontstaan. Drink daarom extra veel om uitdroging te voorkomen. Verschijnselen van uitdroging zijn onder andere: dorst, droge mond, flauwvallen, sufheid, niet of weinig plassen (donkere urine), koude armen en benen. Als u overgeeft, drink dan kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 5 tot 10 minuten 1 of 2 slokken. Zo houdt u toch wat vocht binnen.

Wanneer u op reis heftige diarree krijgt dan kunt u het drankje ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen. ORS is een drankje met speciale suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. U kunt dit zonder recept bij de apotheek of drogist kopen als kant-en-klare drank of als oplospoeder waarmee u het drankje zelf kunt maken.

INR waarde tijdens ziekte
Diarree en braken hebben invloed op uw INR waarde. Deze kan in een korte tijd ontregeld raken. Wij worden hiervan graag op de hoogte gebracht aan de hand van een berichtje in uw medisch dossier. Het doseerteam kijkt vervolgens of er een extra INR meting nodig is en of de dosering aangepast moet worden. Neem bij twijfel ook altijd contact met ons op.

Geeft uw vakantie tijdig aan ons door zodat wij u, ook tijdens uw vakantie, kunnen voorzien van passend advies.

Bronnen: www.leef.nl, www.thuisarts.nl.