Factor V Leiden

Bloedstollingen kan iedereen om uiteenlopende redenen krijgen. Maar de kans is iets groter voor de mensen die Factor V Leiden hebben. Dit is een bloedstollingsziekte die u heeft -of niet. Dat komt omdat het een genetische afwijking is. Het is erfelijk, iets wat aan u is overgedragen via uw ouders of voorouders. Factor V Leiden kunt u dus niet oplopen tijdens uw leven.  

Factor verwijst naar de bloedstollingsfactor. V heeft de betekenis van vijf. Daarom wordt ook wel gesproken over factor 5 leiden, waarmee dezelfde aandoening wordt bedoeld. Factor V samen, dat is de naam van het eiwit dat de bloedstolling veroorzaakt. Leiden is toegevoegd omdat de afwijking in dit eiwit voor het eerst in deze stad werd ontdekt.

Let op: Factor V deficiëntie bestaat ook. Bij mensen met deze ziekte ontbreekt het eiwit Factor V juist waardoor het bloed juist veel minder goed stolt.

Factor V Leiden is dus de ziekte waarbij het eiwit overactief is en niet op tijd stopt met bloed stollen. Dit kan propjes bloed in de aderen veroorzaken, trombose dus. Gelukkig komt het maar bij heel weinig mensen voor. Geschat wordt zelfs dat minder dan acht procent van de mensen in Nederland het heeft.

Dit merkt u van Factor V Leiden

Als u drager bent van Factor V Leiden is de kans klein dat u daar ooit iets van merkt. Drager zijn geeft dus niet per sé klachten. Al is het risico op bloedstollingen wat hoger, dat wil nog niet zeggen dat u die ook krijgt. U merkt pas iets zodra uw lichaam signalen geeft als gevolg van een bloedprop. Deze klachten zijn zo uiteenlopend dat u vaak niet eens direct aan trombose denkt. U kunt kramp krijgen, spierpijn of pijn op ongebruikelijke plekken. Zoals bijvoorbeeld in uw knieholte, op uw borst of in uw lies.

Bent u voor Factor V Leiden gediagnostiseerd, dan is het niet automatisch zo dat uw ouders of kinderen het ook hebben. Maar de kans is wel aanwezig. Daarom is het verstandig dat zij zich laten onderzoeken. Eenieder die drager is, of iemand in de familie die drager is, doet er goed aan om alles te leren over deze bloedstollingsstoornis. Met deze kennis kunt u voorzorgsmaatregelen nemen en beter inschatten wanneer uw risico’s hoger zijn.

Wat kunt u doen als u Factor V Leiden heeft?

Voor Factor V Leiden is geen medicijn of operatie die de genetische afwijking ongedaan kan maken. U kunt gelukkig zelf wel allerlei dingen doen om het risico op bloedstollingen zo laag mogelijk te houden. Veel bewegen houdt de kans op trombose laag. Met name de aderen in de benen zijn kwetsbaar voor trombose. Daarom zijn lange periodes van stilzitten niet zo goed. Denk aan urenlange vergaderingen of vliegreizen naar de andere kant van de wereld. Sta in deze situaties zo vaak mogelijk op voor een wandelingetje, doe rek- en strekoefeningen en leg uw benen op een verhoging.

Net als bij ‘gewone’ trombose, horen overgewicht en roken ook thuis in het rijtje van risico verhogende factoren.

Dames doen er goed aan om een andere anticonceptiemethode te kiezen dan de pil. Helaas kan Factor V Leiden miskramen veroorzaken. Bespreek met uw arts of het preventief gebruik van bloedverdunners een mogelijkheid is als u graag zwanger wilt worden of zwanger bent. Zwangere vrouwen lopen iets meer risico op trombose, dus blijf tijdens de zwangerschap en rondom de bevalling steeds in contact met een arts.

Factor V Leiden en trombose zelfzorg

Krijgt u preventief bloedverdunners voorgeschreven? De waardes in uw bloed zijn bepalend voor de dosering van uw medicatie. Daarom is controle door een trombosedienst noodzakelijk. Voorheen kon dat alleen bij een prikpost. Dat is gelukkig verleden tijd. Trombose Zelfzorg is geschikt voor patiënten die te maken hebben (gehad) met Factor V Leiden. Met Trombose Zelfzorg krijgt u professionele controle over uw bloedstollingsfactor, maar u hoeft de deur niet uit. Lees hier meer over Trombose Zelfzorg via De Nationale Trombose Dienst.

Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelf meten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Die u wellicht ook interessant vindt: