Informatie over

  Heparines

  Heparines zijn naast cumarines de belangrijkste antistollingsmiddelen. Ze zijn opgebouwd uit een complexe keten. Afhankelijk van de opbouw van deze keten hebben de verschillende soorten heparines verschillende eigenschappen.

  Lees verder

  Vergoeding en kosten

  De zorg die wij verlenen valt onder de basisverzekering en wordt vergoed door uw Nederlandse zorgverzekeraar (met inachtneming van het algemene eigen risico).

  Lees verder

  Bloedstolling

  Bloedstolling is nodig om een wond snel te dichten en voorkomt overmatig bloedverlies. Het hele bloedstollingsproces wordt ook wel hemostase genoemd.

  Lees verder

  Slagaderen

  Een slagader is een bloedvat die zorgt voor het transport van bloed van het hart naar de rest van het lichaam.

  Lees verder

  Aderen

  Een ader is een bloedvat dat zorgt voor de terugvoer van het bloed richting het hart. Het bloed stroomt hier rustiger dan in een slagader en onder lage druk.

  Lees verder

  Trombosebeen

  Een trombosebeen wordt gediagnostiseerd als er een bloedprop (bloedstolsel) is ontstaan in de aders van het been. Vaak hebben patiënten met een trombosebeen pijn aan het been en in de kuit.

  Lees verder

  Arteriële trombose

  Bij arteriële trombose raakt een slagader afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor kan het bloed niet meer doorstromen.

  Lees verder

  Bloedvaten

  Bloedvaten maken deel uit van de bloedsomloop en leiden het bloed letterlijk in goede banen. Er zijn drie soorten bloedvaten:

  Lees verder

  Vingerprik

  De techniek van het bloed afnemen is versimpeld. Dit kan nu ook met een eenvoudige vingerprik in plaats van met de aloude naald (venapunctie) in de elleboogplooi, bloeduitstortingen zijn daarmee verleden tijd.

  Lees verder

  INR waarde

  INR is een maat voor de stollingstijd van bloed, het staat voor International Normalized Ratio. Het geeft aan hoe snel het bloed stolt.

  Lees verder

  Diep-veneuze trombose

  Een diep-venueze trombose ontstaat in de meeste gevallen in de bloedvaten van de benen. Symptomen zijn een gevoelloos been, pijn en een opgezwollen rood been.

  Lees verder

  Trombosedienst

  Op het moment als iemand antistollingsmedicijnen gaat gebruiken moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd op de mate van stolling. Dit kan door een bezoek aan de prikpost, maar kunt u ook eenvoudig thuis controleren.

  Lees verder

  Boezemfibrilleren (atriumfibrilleren)

  Boezemfibrilleren is een veelvoorkomende hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt. Er zijn twee verschillende vormen van hartritmestoornissen. Een daarvan is boezemfibrilleren.

  Lees verder

  Vitamine K

  Vitamine K is een vitamine die tot de groep van vetoplosbare vitamines hoort, net als vitamines A, D en E. Vitamine K zorgt onder andere voor een normale bloedstolling maar ook voor sterke botten en gezonde bloedvaten.

  Lees verder

  Streefwaarde

  De INR schommelt gedurende de dag. Dit is normaal. Het is de bedoeling dat men binnen bepaalde waarden blijft: dit noemen we de streefwaarden. De streefwaarden zijn afhankelijk van de reden waarom iemand antistollingsmiddelen gebruikt.

  Lees verder

  Medicijnen

  Er worden in Nederland hoofdzakelijk de twee volgende medicijnen gebruikt. Deze zorgen ervoor dat het bloed dun blijft, zodat er geen stolsels kunnen ontstaan.

  Lees verder

  NOAC's

  Noac’s zijn de moderne varianten van de huidige antistollingsmiddelen Acenocoumarol (merknaam Sintrom) en Fenprocoumon (merknaam Marcoumar). Er zijn in Nederland op dit moment drie typen Noac’s beschikbaar:

  Lees verder

  Zelfmeetapparatuur

  Met behulp van zelfmeetapparatuur kan men zelf, op elk gewenst moment, de stollingstijden van het bloed bepalen en bent u niet meer afhankelijk van de prikpost.

  Lees verder

  Trombose

  Trombose is een aandoening waarbij een bloedstolsel het bloedvat geheel afsluit. Trombose kan in elke ader of slagader voorkomen.

  Lees verder

  Posttrombotisch syndroom (PTS)

  De verschijnselen van een Post Trombotisch Syndroom zijn het gevolg van het niet goed doorstromen van het bloed en daardoor een verhoogde bloeddruk in de aderen.

  Lees verder