Nieuwsbrief april 2021

Beste cliënt,

De lente zit weer in de lucht! Dat betekent langere dagen, meer licht en warmte. Iets wat we – na een winter én jaar veelal binnen zitten – wel goed kunnen gebruiken met z’n allen. Hopelijk betekent dat ook voor u meer vrijheid, ontmoeting, beweging en energie.

Geniet van het mooiere weer, hele fijne paasdagen gewenst!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Met Pasen zijn wij gesloten. Lees in de nieuwsbrief van vorige maand nog even hoe/wat.

Wat te doen bij…

ingrepen & opnames

Welke bezoekjes aan de tandarts moet u aan ons doorgeven? Wat te doen als u binnenkort wordt opgenomen voor een ingreep? En hoe geeft u de coronavaccinaties aan ons door?

Bezoek tandarts
mondhygiënist en/of kaakchirurg

Gaat u binnenkort naar de tandarts, mondhygiënist of kaakchirurg? U hoeft de reguliere – 1 à 2-jaarlijkse – tandartscontroles niet aan ons door te geven, elke andere behandeling geeft u wél en als volgt aan ons door:

  • Meld de behandeling of ingreep voortijdig bij de NTD (via uw persoonlijke dossier > ingrepen/opnames)
  • Vertel de (tand)arts of mondhygiënist voor de behandeling dat u antistollingsmiddelen slikt
  • Vraag naar het beleid en volg het advies op van uw (tand)arts of specialist
  • Volg de instructies van het doseerteam

Soms moet de antistolling namelijk tijdelijk worden aangepast, of gestopt. Ook als u voor en/of na de ingreep extra medicijnen of een mondspoeling moet gebruiken, geeft u dat aan ons door. Is de ingreep onverwacht? Geef het alsnog z.s.m. aan ons door.

▶️ Lees hier de richtlijnen van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) aangaande het beleid bij tandheelkundige ingrepen tijdens een antitrombotische behandeling.

Ziekenhuis
Bij een operatie neemt het ziekenhuis de antistollingsbehandeling meestal tijdelijk van ons over. Wat moet u doen als u (binnenkort) wordt opgenomen?

  • Meld de ingreep voortijdig bij de NTD (telefonisch of via uw persoonlijke dossier)
  • Neem de ingrepenbrief mee, die staat voor u klaar in uw persoonlijke dossier > brieven
  • Geef de ingrepenbrief aan de verpleging
  • Vertel behandelend arts(en) en verpleegkundige(n) over uw antistollingsbehandeling bij de NTD
  • Vraag bij ontslag of de verpleging ons het (her)aanmeldformulier (beveiligd) mailt of faxt

Is de opname/ingreep onverwacht? Ook hier geldt: geef het alsnog z.s.m. aan ons door. 

Coronavaccinatie
Een vaccinatie hoeft u niet als ingreep in te voeren. Kiest u er bijvoorbeeld voor om u te laten vaccineren met het COVID-19 vaccin? Laat ons weten wanneer u de vaccinaties krijgt, gewoon via een bericht in uw dossier.

▶️ Bekijk de veelgestelde vragen over COVID-19 i.c.m. uw antistollingsbehandeling.

Veilig sporten

& uw antistollingsbehandeling

Buiten sporten is de ideale manier om fit te blijven. Denk aan fietsen, wandelen, hardlopen et cetera. Contactsporten kunt u – bij gebruik van antistollingsmiddelen – echter beter vermijden.

Denk aan:

  • Voetbal
  • Hockey
  • Rugby
  • Vechtsporten

Omdat u antistollingsmiddelen gebruikt, is tijdens het sporten, andere activiteiten of actieve vakanties er wel een iets grotere kans op een bloeding bij een eventuele blessure, dus wees altijd voorzichtig.

Blessure
Heeft u een blessure opgelopen, of vermoedt u een bloeding? Neem dan direct contact op met uw huisarts, de SEH (Spoedeisende Hulp) en/of onze servicedesk.

Antistollingsmiddelen

vergeten in te nemen?

Houd alstublieft te allen tijde uw doseerschema aan. Bent u per ongeluk toch een (of meer) tablet(ten) vergeten en komt u daar dezelfde dag nog achter, dan kunt u – alleen dan – de dosering van die dag ‘s avonds nog inhalen.

Bent u een dag te laat, dan kunt u niet zomaar de gemiste dosering innemen. Stuur in dat geval een bericht aan ons doseerteam via uw persoonlijke dossier. Wij helpen u weer op weg.

Ook goed om te weten:

  • Een vast doseringsritme bevordert een stabielere INR-waarde
  • Neem uw antistollingsmedicatie bij voorkeur bij het avondeten in (rond 18.00 uur)

Apotheek & huisarts

& registratie NTD

Wilt u – bij contact of een bezoek aan uw apotheek en/of huisarts – even checken of wij als uw trombosedienst geregistreerd staan? En dat indien nodig als zodanig aan laten passen? Het komt nog weleens voor dat er – bijvoorbeeld – een oude trombosedienst in het dossier staat. En geeft u het andersom ook even aan ons door als u van huisarts en/of apotheek verandert? Dan is ook bij ons uw dossier actueel.

INR-schommelingen

& oorzaken

Door binnen het streefgebied te blijven, is de kans op trombose en bloedingen zo klein mogelijk. Is uw INR-waarde gedurende een langere periode significant te laag (< 1.5) of te hoog (> 6.0)? Dan gaan we samen op zoek naar de oorzaak daarvan.

Er zijn enorm veel factoren die de INR-waarde kunnen beïnvloeden. Lees meer over de INR-waarde en mogelijke oorzaken van schommelingen in het blog ‘Wat is een INR-waarde en wanneer is die te hoog of te laag?

Paaswinactie

Winnaars bekend

Prachtige foto’s kwamen voorbij, na onze oproep in voorgaande nieuwsbrief om uw lentefoto’s te sturen. De tien deelnemers met de origineelste, mooiste en/of schattigste foto’s hebben de XXL-eierkoek van De Koekfabriek inmiddels in huis. Geniet ervan, hartelijk dank voor het meedoen!

Tortilla Española

Voor 8 – 10 borrelhapjes

4 aardappelen
1 grote ui, in dunne ringen
6 el olijfolie
4 eieren
peper en zout
mayonaise

  • Schil de aardappel en was. Snijd met een zeer scherp mes de aardappelen in flinterdunne plakjes van circa 1 mm (gebruik een mandoline als u die heeft).
  • Fruit de ui in een eetlepel olijfolie. Laat de ringen niet bruin worden.
  • Klop in een grote kom de eieren los. Voeg de gefruite uienringen toe en de aardappelschijfjes. Mix goed door elkaar met een houten lepel. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Voeg, als de olie heet is, het aardappelmengsel toe. Verdeel mooi gelijk over de bodem van de pan. Laat op zacht vuur garen tot de bovenzijde van het mengsel niet langer vochtig is (circa 8 minuten). Maak de onderzijde van de tortilla voorzichtig los met een spatel of mes. Haal de pan van het vuur.
  • Leg een groot bord ondersteboven op de tortilla in de koekenpan. Draai met één hand op het bord de koekenpan om. De tortilla komt los en ligt omgekeerd op het bord. Schraap de resten uit de koekenpan.
  • Verhit de rest van de olijfolie in de koekenpan en laat de tortilla erin glijden. Bak zachtjes af in circa 5 minuten.
  • Leg de tortilla op een mooi groot bord en laat hem afkoelen. Serveer met een beetje mayonaise.

Dit hapje bevat: 
Vitamine K 11,26 mcg
Kcal 143
Vet 11,6 g
Eiwit 3,8 g