Nieuwsbrief februari 2019

Beste cliënt,

Verspilling in de zorg, het is een hot item. En terecht, wat ons betreft. Het overgrote deel van de mensen is – net als wij – tegen verspilling en wil dat het ministerie ingrijpt om zo de kosten van de gezondheidszorg te beperken. Wilt u weten hoe u ons daarmee kunt helpen? Lees snel verder!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Een mooie bloeddruppel

Is uw bloeddruppel soms te klein? Wellicht dat een van deze tips u kan helpen:

  • Meet direct na het opstaan, douchen of sporten, dan is uw lichaam nog lekker warm
  • Was uw handen met warm water en/of masseer uw vingers
  • Houd uw armen voor het prikken naar beneden, zodat het bloed naar uw handen stroomt
  • Stuw het bloed in uw vinger met een zacht knijpende beweging naar de vingertop
  • Keer de hand direct om na het prikken, zodat de druppel gaat hangen
  • Gebruik uw pink om in te prikken
  • Stel de prikdiepte van uw prikpen iets dieper in

Het koude winterweer helpt momenteel natuurlijk ook niet echt mee, maar zo komt u al een heel eind!

▶️ Raadpleeg de prikinstructie.

Zorgkaart Nederland

Tevreden cliënten en optimale zorg, dat is waar we het voor doen. Misschien is het u al opgevallen, ons gemiddelde tevredenheidscijfer (over alle jaren & beoordelingen) op Zorgkaart Nederland is iets gedaald. Deze plotselinge wijziging heeft te maken met een andere manier van beoordelen, en geldt voor alle trombosediensten van Nederland.

De oude punten van beoordeling waren:

  • Afspraken
  • Behandeling
  • Omgang medewerkers
  • Informatie
  • Luisteren
  • Accommodatie

De nieuwe punten van beoordeling zijn:

  • Luisteren
  • Uitleg
  • Deskundigheid
  • Voor- en nadelen
  • Samen beslissen
  • Samenwerking
  • Behandeling

Het gemiddelde waarderingscijfer over 2019 is een 9,2. Wauw. Het jaar is natuurlijk nog maar net begonnen, maar we gaan – natuurlijk – ons uiterste best voor u doen om ook dit jaar weer een geweldige dienstverlening neer te zetten. Want het kan áltijd beter.

P.S. Heeft u ons nog niet gewaardeerd? U kunt dat alsnog doen via de website van Zorgkaart Nederland.

Zorgverspilling voorkomen

Helpt u mee in de strijd tegen verspilling in de zorg? Wees dan zuinig met uw meetmiddelen (teststrips en lancetten), die zijn in verhouding namelijk erg kostbaar. Wist u dat meetstrips maar liefst € 4,50 per stuk kosten?

Ons advies? Hanteer ons doseeradvies en meet uitsluitend extra (in overleg met, of) op aanraden van ons doseerteam. Zo houden we de zorg – en onze trombosezorg – samen betaalbaar.

Winterkost & vitamine K

Tot de eerste lentezon weer schijnt, staat de winterkost waarschijnlijk nog wel even bij u (en ons) op tafel. Waar zit ook alweer veel – en weinig – vitamine K in?

Vitamine K rijke groenten zijn:

  • Groene groenten zoals spinazie, broccoli, peterselie, andijvie en sla
  • Koolachtige groenten zoals boerenkool, bloemkool, spruiten
  • Koolsoorten zoals zuurkool, witte kool, rode kool

Overige vitamine K rijke voedingsmiddelen:

  • Melk
  • Groene thee
  • Zonnebloemolie
  • Lever
  • Bananen
  • Perzik

Vitamine K arme voedingsmiddelen zijn o.a. komkommer, aardappelen, tomaten, maïs, appels, sinaasappels en avocado. Onze tip voor trombosecliënten? Eet gevarieerd. Zo houdt u eventuele schommelingen in uw INR-waarde minimaal.

▶️ Bekijk de vitamine K tabel op onze website voor een compleet overzicht.

Ter afsluiting het recept van een overheerlijk toetje. Bon appétit!

Vijgen uit de oven met crème fraîche

Voor 6 personen

18 verse, rijpe vijgen
2 el water
120 ml grappa
90 ml honing
250 ml crème fraîche

  • Verwarm de oven voor op 220oC.
  • Snijd de steeltjes van de vijgen en snijd ze in de lengte doormidden. Neem een ovenvaste schaal waarin alle vijgen naast elkaar passen. Doe een beetje water in de ovenschaal, niet meer dan een dun laagje. Leg de vijgen zo dicht mogelijk naast elkaar in de ovenschaal en sprenkel over ieder vijg een paar druppels grappa.
  • Schep over elke vijg een theelepel honing.
  • Zet de schaal 5 minuten in de oven tot het sap uit de vijgen loopt.
  • Schep over iedere vijg een lepel crème fraîche en serveer onmiddellijk.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 0,00 mcg
Kcal 353
Vet 14,7 g
Eiwit 2,4 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.