Nieuwsbrief maart 2020

Beste cliënt,

Het zijn rare tijden. Door de komst van corona en de aanvullende maatregelen vanuit de overheid is nog meer zorgvuldigheid op zijn plaats. Als cliënt van de NTD hoeft u gelukkig de deur niet uit, als u dat niet wilt. Twijfelt u over uw gezondheid? Aarzel niet om contact op te nemen met uw huisarts.

Namens al onze medewerkers steek ik u via deze weg graag een hart onder de riem. Er worden nu veel mensen ziek, maar er zijn er inmiddels gelukkig ook alweer veel virusvrij. Laten we ons vasthouden aan de hoop op (snel) betere tijden.

Zorg goed voor uzelf. En voor elkaar ♥️

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

Coronavirus

Het nieuwe coronavirus COVID-19 komt steeds dichterbij. Geen reden tot paniek, wel goed om te weten wat u het beste kunt doen bij een vermoeden van besmetting. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie daarover. Heeft u koorts (>38ºC) en luchtwegklachten? Laat dat dan direct aan uw huisarts weten, én aan ons.

Maatregelen NTD
Met Trombose Zelfzorg loopt u minder kans op besmetting, eenvoudigweg omdat u niet naar het ziekenhuis hoeft voor controle van uw INR-waarde. Wel zo’n fijn idee.

Wij – onze stollingsverpleegkundigen – bezoeken zo nu en dan wel trombosecliënten bij het opstarten van het zelfzorgtraject. De Nationale Trombose Dienst neemt dan uiteraard de voorzorgsmaatregelen zoals geadviseerd door het RIVM in acht. Denk aan:

  • Voorafgaand aan het bezoek aan cliënten informeren of er koorts en luchtwegklachten zijn
  • Gepaste afstand en maatregelen (zoals het dragen van handschoenen en een mondneusmasker) in geval van extra risico

Koorts? Altijd doorgeven
Ook als u wél koorts heeft en geen luchtwegklachten, geef dat dan alstublieft altijd aan ons door via een bericht in uw dossier. Wellicht dat een intensievere controle nodig is om de behoefte aan antistollingsmedicatie te peilen, en de dosering te verhogen/verlagen.

Veelgestelde vragen over corona
▶️ Lees ook de veelgestelde vragen over het coronavirus

Meten buiten kantooruren

Het duurt natuurlijk nog even voordat de eerste feestdagen (Pasen) zich aandienen, maar graag herinneren wij u er vast aan dat het – in verband met verminderd toezicht – niet handig is om uw INR-waarde buiten kantoortijden (na 17.00 uur, tijdens weekenden en officiële feestdagen) door te geven, tenzij anders met u is afgesproken.

Geeft u uw INR-waarde op werkdagen voor 17.00 uur aan ons door?
Dan staat uw doseerschema diezelfde dag nog voor u klaar. In de volgende nieuwsbrief leest u wat u het beste kunt doen v.w.b. meten rondom de paasdagen.

*Is er sprake van een spoedgeval en kunt u echt niet tot de volgende werkdag wachten? Dan kunt u 7 dagen per week, 24 uur per dag bellen met ons calamiteitennummer.

Ziekenhuis • ingrepen & opnames

Bij een operatie neemt het ziekenhuis de antistollingsbehandeling meestal tijdelijk van ons over. Wat moet u doen als u (binnenkort) wordt opgenomen?

  • Meld de ingreep voortijdig bij de NTD (telefonisch of via uw persoonlijke dossier)
  • Neem de ingrepenbrief mee, die staat voor u klaar in uw persoonlijke dossier > brieven
  • Geef de ingrepenbrief aan de verpleging
  • Vertel behandelend arts(en) en verpleegkundige(n) over uw antistollingsbehandeling bij de NTD
  • Vraag bij ontslag of de verpleging ons het (her)aanmeldformulier faxt

Is de opname/ingreep onverwacht? Of wordt uw opname of ingreep verplaatst? Geef het z.s.m. aan ons door.

Sporten

Nu de sportclubs gesloten zijn en het weer wat beter wordt, is buiten sporten de ideale manier om nog enigszins fit te blijven. Denk aan fietsen, wandelen, hardlopen et cetera. Omdat u antistollingsmiddelen gebruikt is tijdens het sporten, andere activiteiten of actieve vakanties er wel een iets grotere kans op een bloeding bij een eventuele blessure, dus wees altijd voorzichtig.

Blessure
Heeft u een blessure opgelopen, of vermoedt u een bloeding? Neem dan direct contact op met uw huisarts, de SEH (Spoedeisende Hulp) en/of onze servicedesk.

Tabletje vergeten?

Houd alstublieft te allen tijde uw doseerschema aan. Bent u per ongeluk toch een (of meer) tablet(ten) vergeten en komt u daar dezelfde dag nog achter, dan kunt u de dosering van die dag nog inhalen. Bent u een dag te laat, dan kan dat niet. Stuur in dat geval een bericht aan ons doseerteam via uw persoonlijke dossier.

Ook goed om te weten 👇🏻

  • Een vast doseringsritme bevordert een stabielere INR-waarde
  • Neem uw antistollingsmedicatie bij voorkeur bij het avondeten in (rond 18.00 uur)

Doet u mee met de kaartenactie van het UMCG?

Het UMC Groningen is een kaartenactie gestart voor ernstig zieke patiënten die nu geen bezoek mogen ontvangen. Door het sturen van een kaartje helpt u wellicht de eenzaamheid iets te verzachten. Doet u ook mee?

Meer informatie vindt u hier 👉🏻 https://bit.ly/33tj1Bn

Citroenvlaai

 Voor 12 personen 

Voor de zoete deegbodem:
200 g bloem
¼ tl zout
50 g poedersuiker
125 g koude, ongezouten boter, in blokjes
1 eierdooier
1-2 el koud water

Voor de vulling:
verse sap van 6-8 citroenen
6 grote eieren
250 g suiker
fijngetrapte schil van 3 citroenen
2 dl slagroom

*Voor dit gerecht heeft u blindbakbonen nodig

Zoete deegbodem

  • Meng in een kom bloem, zout en poedersuiker. Meng de koude boter hier snel doorheen tot het mengsel uit fijne kruimels bestaat. Voeg nu de eierdooier toe en kneed tot een stevig deeg. Voeg water toe tot er een soepel deeg ontstaat. Maak een mooie deegbal en wikkel in plasticfolie. Leg een half uur in de koelkast.
  • Vet de taartvorm met losse bodem in met plantaardige olie.
  • Verwijder de folie van het deeg. Rol dit met een deegroller uit op een met bloem bestoven werkblad tot een deeglap die 2 cm groter is dan de taartvorm.
  • Leg de deeglap over de deegroller en leg hem voorzichtig in de taartvorm.
  • Druk het deeg stevig tegen de rand en bodem aan. Het deeg moet circa ½ cm dik zijn. Knijp de randen bij elkaar, zodat het deeg circa 3 mm boven de rand uitsteekt. Prik met een vork gaatje in de bodem en zet hem 30 minuten afgedekt met folie in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200oC
  • Bak de deegbodem eerst blind: bedek het deeg met bakpapier en doe daar blindbakbonen in.
  • Bak de bodem 10 minuten, verwijder dan het bakpapier met de bonen en bak de bodem nog 5-10 minuten tot hij lichtbruin van kleur is en laat afkoelen.
  • Zet de oven op 150oC

De vulling

  • Zeef het citroensap en gebruik 1,8 dl. Breek de eieren in een kom, doe de suiker erbij. Klop het mengsel even – niet te schuimig! Voeg de rest van het citroensap, de citroenschil en de slagroom toe en klop licht tot een glad mengsel.
  • Schenk 1,2 liter vulling op de afgekoelde bodem. Bak de vlaai 35-40 minuten of tot de vulling stevig wordt.
  • Laat de vlaai afkoelen voor u hem uit de vorm haalt. Smakelijk!

Dit gerecht bevat per persoon: 
Vitamine K 8,14 mcg
Kcal 358
Vet 17,9 g
Eiwit 6,4 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.