Nieuwsbrief maart 2022

Beste cliënt,

Je voelt het aan alles: het voorjaar heeft z’n entree gemaakt. Ook de eerste bomen staan alweer volop in bloei, dat betekent meteen dat het hooikoortsseizoen weer is begonnen.

Gebruikt u zo nu en dan medicijnen om hooikoortsklachten te onderdrukken? Geef dat – en eventuele andere of nieuwe medicijnen – alstublieft altijd aan ons door via de medicijnenlijst in uw dossier. Staat betreffend hooikoortsmedicijn er niet bij? Stuur dan een bericht via uw dossier. Niet alle medicijnen zijn van invloed op uw INR-waarde, maar toch. We kijken graag even met u mee.

Geniet van het prachtige voorjaarsweer!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Weet u niet zeker of u hooikoorts heeft, maar heeft u wel vaak last van (chronische) verkoudheids- en/of vermoeidheidsklachten? Wellicht is er sprake van allergische rinitis ofwel een luchtwegallergie. Vraag uw huisarts om advies en/of een allergietest.

Combinatiepreparaten

verwerken in uw dossier

Bij sommige aandoeningen krijgt u combinatiepreparaten voorgeschreven. Combinatiepreparaten zijn geneesmiddelen met meer dan een werkzame stof in één toedieningsvorm en/of een combinatie van verschillende soorten medicijnen, bijvoorbeeld bij de behandeling van astma en/of COPD.

Patiënten krijgen in zo’n geval meerdere soorten geneesmiddelen – bijvoorbeeld luchtwegverwijders i.c.m. ontstekingsremmers – voorgeschreven voor een zo effectief mogelijke behandeling.

Hoe verwerkt u zo’n combinatie van verschillende soorten medicijnen in uw dossier?

Het werkt als volgt
Een voorbeeld ter illustratie: Stel, u krijgt een combinatiepreparaat voorgeschreven van een maagzuurremmer en twee soorten antibiotica: pantoprazol, claritromycine en amoxicilline. Dan verwerkt u dit combinatiepreparaat als volgt:

  • Ga naar de medicijnenlijst in uw persoonlijke dossier
  • Typ de eerste 5 letters van het middel ‘pantoprazol’ in
  • Nu verschijnt zowel ‘pantoprazol’ als het combinatiepreparaat (pantoprazol/claritromycine/amoxicilline)
  • Selecteer het combinatiepreparaat
  • Voer de dosering in
  • Voer de startdatum in
  • Voer de stopdatum in (indien al bekend)

*Bovenstaand combinatiepreparaat ter illustratie

Let er goed op dat u de juiste medicijnen selecteert! Zo heeft bijvoorbeeld pantoprazol op zichzelf bijvoorbeeld geen effect op de INR-waarde, maar het combinatiepreparaat wel. En wilt u bij het invoeren van de dosering het aantal milligrammen scheiden door schuine streepjes? Dus bijvoorbeeld: 40/500/1000 mg.

Alles via uw dossier
Stopt u met het innemen van het combinatiepreparaat of andere medicijnen? Voer zodra bekend de stopdatum in.

En heeft u vragen? Stuur dan – ook via uw dossier – een bericht naar onze servicedesk. Door de berichten zoveel mogelijk via uw dossier te laten verlopen, hebben wij alle historie en relevante informatie altijd compleet. En kunnen wij u beter, sneller van dienst zijn.

Tabletje vergeten?

Lees hier wat u moet doen

Houd alstublieft altijd uw doseerschema aan. Bent u per ongeluk toch een (of meer) tablet(ten) vergeten en komt u daar dezelfde dag nog achter? Dan kunt u de dosering van die dag nog inhalen. Bent u een dag te laat, dan kan dat niet. Stuur in dat geval een bericht aan ons doseerteam via uw dossier, wij helpen u graag op weg met een persoonlijk advies.

Ook goed om te weten

  • Een vast doseringsritme bevordert een stabielere INR-waarde
  • Neem uw antistollingsmedicijnen bij voorkeur bij het avondeten in (rond 18.00 uur)

P.S. Neem eventuele gemiste antistollingsmiddelen de volgende dag nooit zomaar in! Overleg eerst even met het doseerteam. En gebeurt het in het weekend of tijdens feestdagen? Neem dan contact met ons op via ons calamiteitennummer: 088 003 8881.

Ingrepen & opnames

Wat te doen?

Bij een opname neemt het ziekenhuis de antistollingsbehandeling meestal tijdelijk van ons over. Wordt u binnenkort opgenomen in het ziekenhuis voor een behandeling, kleine ingreep of operatie? Ontdek welke acties u moet ondernemen.

  • Meld de behandeling/ingreep/opname voortijdig bij de NTD via uw dossier > ingrepen/opnames
  • Neem de ingrepenbrief mee, die vindt u in uw persoonlijke dossier
  • Geef de ingrepenbrief aan de verpleging
  • Vertel behandelend arts(en) en verpleegkundige(n) over uw antistollingsbehandeling bij de NTD
  • Vraag bij ontslag of de verpleging ons het (her)aanmeldformulier faxt

Dringend verzoek bij onverwachte ziekenhuisopname
In verband met de AVG (privacywet) mogen ziekenhuizen niet zomaar informatie aan ons verstrekken zonder uw expliciete toestemming. Dus wordt u onverhoopt onverwacht opgenomen? Volg dan te allen tijde onderstaande stappen:

  1. Informeer ons direct
    Geef de naam van het ziekenhuis, de locatie, afdeling en de naam van uw behandelend arts per omgaande aan ons door – het liefst via uw dossier, maar bellen mag ook. Deze stap is essentieel voor een goede trombosebehandeling en van ernstig belang voor uw gezondheid.
  2. Vertel hen over uw antistollingsbehandeling
    Geef bij de polikliniek en verpleging aan dat u bij de NTD onder behandeling bent. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat de relevante informatie zo snel mogelijk voor ons beschikbaar komt en bent u verzekerd van een goede, veilige antistollingsbehandeling. Ook bij (onverwachte) ziekenhuisopname.

▶️ Bekijk ook de veelgestelde vragen over ingrepen en opnames in het ziekenhuis.

Liever niet meten tijdens feestdagen

en buiten kantooruren

Op Tweede Paasdag en Koningsdag zijn wij gesloten. Wilt u – tenzij anders met u is afgesproken – in verband met verminderd toezicht niet buiten kantooruren – dus niet na 17.00 uur, in de weekenden en tijdens officiële feestdagen – meten?

Wij staan elke werkdag van 08.30 tot 17.00 uur voor u klaar. Dus geeft u uw INR-waarde op werkdagen voor 17.00 uur aan ons door? Dan staat uw doseerschema in de regel nog diezelfde dag voor u klaar.

Mogelijk andere meetdatum
Bent u zelfmeter? Dan houden wij rekening met de meetdatum. Bent u zelfmeter en zelfdoseerder? Houd er dan rekening mee dat u een dag later – of eerder – meet en invoert.

Spoedgevallen
En is er sprake van een acute situatie of heeft u dringende medische vragen die echt niet tot de volgende werkdag kunnen wachten? Dan belt u 24/7 rechtsreeks met ons calamiteitennummer: 088 003 8881.

Namens het hele team alvast ontzettend bedankt voor uw medewerking!

Postbezorging

Rond Pasen & Koningsdag

Gaat u binnenkort nieuwe meetmiddelen bestellen? Houd dan alstublieft rekening met eventueel afwijkende bezorgdagen van PostNL. Meer informatie over postbezorging rond komende feestdagen vindt u hier.

Voorjaarsprijsvraag

Maak een slagzin en WIN

Maakt u onderstaande tekst op een leuke, originele en/of pakkende manier af? Dan maakt u kans op een van de vijf Leonidas geschenkdozen boordevol overheerlijke bonbons voor bij de koffie.

‘Met Trombose Zelfzorg van de NTD ……….’

Hoe doet u mee?
Stuur voor 4 april a.s. uw slagzin – samen met uw adresgegevens – per e-mail naar redactie@ntd.nl en wie weet heeft u nog voor Pasen deze lekkere prijs in huis!

Tomatentaart

Voor 4 personen

Voor het deeg:
250 g witte bloem
3 el semolina bloem (harde durum)
1 flinke snuf zout
125 g koude ongezouten boter in stukjes gesneden
1 eierdooier
50 ml ijskoud water

Voor de vulling:
10-12 Roma tomaten of andere rijpe tomaten, in plakjes gesneden
2 tl Dijonmosterd
Handvol grof geraspte Gruyère, Parmezaanse of Pecorino kaas
1 tl provençaalse kruiden of oregano
2 grote eieren
125 ml slagroom

Het deeg

  • Doe de bloem met het zout en boter in een grote kom. Meng tot het mengsel lijkt op grove kruimels en er geen stukjes boter meer over zijn.
  • Voeg de eierdooier toe en meng voorzichtig erdoor. Doe dan eetlepel voor eetlepel water erbij zodat er een kruimelige, niet-kleverig deeg ontstaat (wellicht is niet al het koude water nodig).
  • Wikkel de deegbal in plasticfolie en leg 1 uur in de koelkast.

De vulling

  • Verwarm de oven voor 180C.
  • Leg de plakjes tomaat in een vergiet en laat ze 15 minuten uitlekken.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een lap van 1 cm dikte.
  • Neem een taartvorm met losse bodem en smeer deze in met olie of boter. Leg hierin de deeglap en druk voorzicht aan bij de randjes.
  • Smeer de bodem in met de mosterd. Strooi de kaas en de kruiden over de mosterd.
  • Leg nu de plakjes tomaat in cirkels van buiten naar binnen in de taart. Laat de tomaatplakjes elkaar een stukje overlappen.
  • Klop de eieren los in een grote kom en voeg de slagroom zout en peper toe. Klop goed door elkaar. Giet dit mengsel over de tomaten.
  • Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak hem 1 uur tot 1 uur en 20 minuten.
  • De taart is gaar als het mengsel stevig is. Voel voorzichtig met een vinger.
  • Bovenop de taart zal wat vocht van de tomaten drijven. Dit verdampt tijdens het afkoelen van de taart.
  • Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 31,81 mcg
Kcal 732
Vet 46,4 g
Eiwit 18 g