Nieuwsbrief oktober 2021

Beste cliënt,

Nu de dagen weer korter worden, gaan we weer meer binnen aan de slag. Daarom in deze editie speciaal voor u een leuke rebus én lekker herfstig recept.

Nog een tip om komende herfst en winterperiode zo energiek en gezond mogelijk door te komen: eet gezond, blijf genoeg bewegen en pak juist die steeds spaarzamer wordende uurtjes daglicht mee, waardoor uw lichaam nog zoveel mogelijk vitamine D – en dus serotonine – aanmaakt. Daardoor zit u beter in uw vel. En dat kunnen we met z’n allen best goed gebruiken, tijdens komende donkere dagen 😉

Veel kokkerel- en puzzelplezier!

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Heeft u ook al een goed doel aangedragen? Lees snel verder.

Griepprik

Reminder

In de vorige nieuwsbrief stipten we ‘m al even aan: de griepprik. Komt u in aanmerking, dan krijgt u vanzelf een oproep van uw huisarts. U kunt de griepprik en/of pneumokokkenprik het beste halen tussen half oktober en half november. Indien van toepassing: leest u die nieuwsbrief van tevoren nog even door? Er staat namelijk belangrijke informatie voor u in.

Vitamine K-rijke groenten

en de invloed daarvan op uw INR

Met het dalen van de temperaturen veranderen vaak ook onze eetgewoonten. Dat betekent dat u eerdaags waarschijnlijk weer meer groenten gaat eten die vitamine K bevatten, daardoor kan uw INR-waarde iets dalen. Omdat u bij ons onder controle staat – en wij eventueel bijsturen indien nodig – hoeft u zich daarover geen zorgen te maken. Wel zo’n fijn idee.

Wat kunt u zelf doen om zoveel mogelijk INR-schommelingen te voorkomen?
Neem uw antistollingsmedicatie gelijkmatig in – het liefst elke avond na het avondeten, zo rond 18.00 uur – eet gezond en gevarieerd. Zo blijven de dagelijkse variaties in uw INR-waarde beperkt.

▶️ Download de vitamine K tabel

Hartverwarmende oproep

van Milou

Dit is Milou. Een aantal dagen na de bevalling van haar zoontje Cas kreeg ze een sinustrombose, waardoor ze niet-aangeboren hersenletsel heeft opgelopen. Daardoor kan ze niet veel meer, leeft ze dagelijks met ondragelijke klachten.

In Nederland is ze uitbehandeld, maar vrienden hebben een crowdfundingsactie gestart in de hoop een baanbrekende behandeling in Amerika voor haar te kunnen financieren. Elke bijdrage is van harte welkom. Helpt u een handje mee om haar kans op een normaal leven te realiseren?

Lees haar aangrijpende verhaal & doneer via www.mijngekkegebrokenbrein.nl ❤️

Foto & copyright: Gwenda van den Berg fotografie

Instagram-account

voor jonge lotgenootjes

Een tip van een van onze lezers: instagrampagina @mijntromboseverhaal, voor en door jonge mensen met trombose. Doel is om lotgenootjes met elkaar in verbinding te brengen en trombose op jonge leeftijd meer bekendheid te geven.

Houd uw dossier

up to date

Een actueel dossier is uitermate belangrijk voor een optimale zorgverlening, daarvoor hebben we uw medewerking nodig. Wilt u zo nu en dan nakijken of de informatie in uw dossier klopt? Denk aan zaken als:

  • Is uw telefoonnummer, e-mail- en/of huisadres nog actueel? 1
  • Heeft u relevante medische klachten, zoals blauwe plekken? 1
  • Heeft u een nieuwe huisarts of apotheek? 2
  • Heeft u nieuwe of extra medicijnen gekregen? 1

1 U kunt dit zelf aanpassen in uw dossier
2 Geef het aan ons door via een bericht in uw dossier

Dan weten we zeker dat de verzending van uw meetmiddelen, meldingen en reminders i.v.m. een nieuw schema en/of bericht én eventueel contact bij medische zaken/vragen, altijd goed en vlot verloopt.

Wereld Trombose Dag

aandacht voor trombose

Woensdag 13 oktober staat wereldwijd in het teken van trombose. Zodat er meer begrip ontstaat voor trombosepatiënten, mensen zich bewuster worden van de impact én risico’s van trombose. En dat is van levensbelang. Ook de NTD zal hier via social media aandacht aan besteden. Helpt u mee met de verspreiding en bewustwording?

Heeft u tips

voor een goed doel?

Heeft u naar aanleiding van onze oproep in de vorige nieuwsbrief uw favoriete goede doel al aan ons doorgegeven? U kunt uw suggestie en eventuele toelichting nog tot 15 oktober a.s. sturen naar redactie@ntd.nl.

WINNEN!

Herfstrebus

Doet u mee? Stuur de oplossing met uw naam en adresgegevens voor 15 oktober 2021 naar redactie@ntd.nl en maak kans op een van de 3 x heerlijke zeepsets van Werfzeep. De winnaars krijgen eind oktober bericht.

Ideeën welkom
Heeft u zelf een idee voor een leuke puzzel, rebus of raadsel in een van onze volgende nieuwsbrieven? Stuur uw suggestie(s) naar redactie@ntd.nl.

*Deze winactie is uitsluitend bedoeld voor NTD-cliënten.

Aardappelsoep met cantharellen

Voor 6 personen 

1 kg afkokende aardappelen, geschild en in blokjes van gelijke grootte
½ kg verse cantharellen, zorgvuldig schoongemaakt (vegen of borstelen)
4 teentjes knoflook, heel
100 ml slagroom
1 ciabattabrood
extra vierge olijfolie

  • Laat de aardappelen in 1 ½ liter water met zout circa 25 minuten zachtjes doorkoken tot ze uit elkaar beginnen te vallen.
  • Snijd ongeveer de helft van de cantharellen in grove stukjes. Doe deze en drie knoflookteentjes bij de aardappelen met het kookvocht en laat 5 minuten doorkoken. Maak alles in het kookvocht fijn met een stamper of staafmixer tot een dikke soep.
  • Roer de room erdoor en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Verwarm alles al roerend 2-3 minuten, zodat de paddenstoelen hun smaak kunnen afgeven, maar wel stevig blijven.
  • Rooster het brood en bestrijk met het resterende teentje knoflook. Leg in elke soepkom een sneetje brood en schep de soep erover. Sprenkel er eventueel extra olijfolie over en serveer.

P.S. Deze soep is ook lekker met eekhoorntjesbrood of kastanjechampignons.

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 4,43 mcg
Kcal 331
Vet 8,3 g
Eiwit 12,7 g