Nieuwsbrief september 2019

Beste cliënt,

Door u als cliënt periodiek om een review te vragen, besparen we op (dure) klanttevredenheidsonderzoeken én laten we op transparante wijze aan anderen zien wat u van onze zorgverlening vindt. Zomaar een van de tools die we inzetten om een zo efficiënte, hoogwaardige én goedkoop mogelijke zelfzorg te kunnen bieden.

Wij monitoren die reviews continu, waar mogelijk verbeteren wij onze dienstverlening. Zo zorgen we samen voor een optimale trombosezorg, voor iedereen.

Met vriendelijke groet,

Hugo Stoevelaar
Operationeel Directeur

P.S. Laat u ons deze maand nog weten wat u van onze dienstverlening vindt? Dan wordt u wellicht beloond! Lees snel verder.

Vitamines & voedingssupplementen

De ‘r’ zit weer in de maand! Veel mensen nemen komende maanden extra vitamines en/of voedingssupplementen om hun weerstand op peil te houden. Doet u dat ook? Let dan alstublieft op de hoeveelheid vitamine K daarin, een te grote hoeveelheid werkt namelijk uw antistollingstabletten tegen.

Minder dan 100 microgram vitamine K (Konakion/Fylochinon/Fytomenadion) – 125% ADH – per supplement is geen probleem.

Griepprik

De griepprik komt er weer aan… De griepprik beschermt tegen ernstige gevolgen van de meest voorkomende griepvirussen. Iedereen die extra risico loopt om ernstig ziek te worden door griep, krijgt de griepprik gratis aangeboden. Denk aan 60+’ers en andere bepaalde risicogroepen. Als u hieronder valt, ontvangt u automatisch een uitnodiging van uw huisarts.

De griepprik maakt de kans om griep te krijgen veel kleiner. Als u desondanks tóch griep krijgt, dan verloopt de ziekte meestal minder ernstig. Bovendien verkleint de griepprik de kans op complicaties zoals een longontsteking of op verergering van uw ‘eigen’ ziekte.

Wijze van vaccinatie bij gebruik antistollingsmedicatie
Komt u in aanmerking voor de griepprik? Dan dient de vaccinatie bij u onderhuids in plaats van in de spier gezet te worden. Door het gebruik van antistollingsmedicatie is de kans op een bloeding bij u namelijk groter. Het is dan ook van belang dat u dat doorgeeft aan degene die de injectie zet, dit zal in de meeste gevallen uw huisarts zijn.

De beste periode om de griepprik te halen is tussen half oktober en half november. Krijgt u nadien toch last van griepverschijnselen en fluctueert uw INR-waarde? Heeft u vragen, of twijfelt u? Neem dan contact op met het doseerteam.

De NTD en uw privacy

Voor een optimale trombosebehandeling is het essentieel dat wij over uw actuele gezondheidssituatie en medicijngebruik beschikken. U geeft die informatie makkelijk en snel door via uw online dossier. Maar wat doen wij om die gegevens te beschermen en uw privacy te waarborgen? U leest het in ons privacybeleid.

Werkwijze doseren

Als u op werkdagen uw INR-waarde voor 17.00 uur aan ons doorgeeft, ontvangt u uw doseerschema over het algemeen binnen een paar uur, maar uiterlijk om 17.00 uur. Toch kán het (incidenteel) voorkomen, dat het wat langer duurt. Hoe zit dat precies?

Als u bijvoorbeeld een afwijkende, hoge of lage INR-waarde heeft doorgegeven, dan kan het langer duren voordat de dosering bekend is. Maar ook bij een medisch overleg, of als u heel vroeg in de ochtend of laat in de middag invoert, dan is soms een verschil in snelheid merkbaar.

Over het algemeen kunt u er echter van uitgaan dat als u tijdens kantooruren invoert, uw doseerschema voor 17.00 uur voor u klaarstaat in uw dossier. In verband met verminderd toezicht vragen wij u vriendelijk doch dringend geen INR-waarde aan ons door te geven buiten kantooruren (op werkdagen na 17.00 uur, tijdens weekenden en feestdagen).

Urgent verzoek bij ziekenhuisopname

In verband met de AVG mogen ziekenhuizen niet zomaar informatie aan ons verstrekken zonder uw expliciete toestemming. Wordt u onverhoopt opgenomen? Geef dan alstublieft de naam van het ziekenhuis, de locatie, afdeling en de naam van uw behandelend arts per omgaande aan ons door. Het is essentieel voor een goede trombosebehandeling en van ernstig belang voor uw gezondheid.

Verder dringen wij erop aan dat u bij de polikliniek en de verpleging aangeeft dat u bij de NTD onder behandeling bent. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat de relevante informatie zo snel mogelijk voor ons beschikbaar komt en bent u verzekerd van een goede, veilige antistollingsbehandeling. Ook bij ziekenhuisopname.

Winactie

Bent u tevreden over De Nationale Trombose Dienst? Laat dan voor 1 oktober 2019 uw review achter op Zorgkaart Nederland en maak komende maand kans op een van de drie bol.com cadeaubonnen ter waarde van € 25!

De gelukkige prijswinnaars ontvangen begin oktober bericht. Bij voorbaat hartelijk dank voor uw input!

*Deze winactie is uitsluitend bedoeld voor NTD-clienten.

Kip met cashewnoten

Voor 6 personen

Plantaardige olie
5-10 kleine gedroogde chilipepers
600 g kipfilet, in reepjes gesneden
1 rode en 1 groene paprika, in kleine blokjes
2-3 uien, fijngehakt
3 stengels bleekselderij, in reepjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
150 g champignons, schoongeveegd en in plakjes
2 el vissaus
1 el sojasaus
2 dl kippenbouillon
250 g ongezouten cashewnoten
1-2 el maïzena
peper en zout

  • Verhit enkele eetlepels olie in een wok of grote braadpan en roerbak de chilipeper hierin kort.
  • Schep de pepers uit de olie.
  • Roerbak de reepjes kip lichtbruin en voeg de paprika, ui, bleekselderij, knoflook en champignons toe.
  • Roer vis-, sojasaus en bouillon door het mengsel en laat alles circa 10 minuten pruttelen.
  • Schep tot slot de cashewnoten erbij en bind het vocht al roerend met een papje van maïzena en water.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper. Serveer met witte rijst. Eet smakelijk!

Dit gerecht bevat per persoon:
Vitamine K 21,12 mcg
Kcal 441
Vet 26,3 g
Eiwit 33,1 g

Uit ‘het vitamine K kookboek – gezond en lekker koken voor trombosedienstpatiënten’ van Hugo ten Cate.