Pijn in been

Pijn in been

Er zijn verschillende aandoeningen mogelijk waardoor pijn in uw been kan ontstaan, een daarvan is trombose. Is er sprake van een trombosebeen, dan is snel ingrijpen noodzakelijk. Een trombosebeen ofwel diep-veneuze trombose kan namelijk leiden tot een longembolie. Met mogelijk fatale gevolgen.

Pijn in been door trombose

Bij een trombosebeen ervaart u veelal pijn in het onderbeen, wat al dan niet gepaard gaat met:

  • Een plotseling gezwollen been
  • Een zwaar gevoel in uw been
  • Pijn in uw kuit
  • Pijn tijdens het lopen
  • Een rood, blauw en/of roodpaars verkleurde huid
  • Een strakgespannen, glanzende huid
  • Een wit, klam aanvoelend been
  • Een verhoogde lichaamstemperatuur

Diagnose trombosebeen

Heeft u het vermoeden dat er sprake is van een trombosebeen? Neem dan meteen contact op met uw huisarts of 112. U krijgt direct antistollingsmiddelen (‘bloedverdunners’) in de vorm van LMWH-injecties (ook wel heparine-injecties genoemd) en cumarinetabletten toegediend om de bloedstroom in uw been weer op gang te helpen. Uw lichaam ruimt de trombose – het bloedstolsel in uw been wat de bloedtoevoer onderbreekt – daarna vanzelf op.

Behandeling trombosebeen

Voor de behandeling van een trombosebeen bent u meestal een maand of 3 – soms langer of zelfs levenslang – aangewezen tot orale antistollingsmiddelen zoals cumarinederivaten.

Als het been niet langer gezwollen is, dan krijgt u veelal steunkousen toegewezen. Die steunkousen zorgen ervoor dat de bloeddoorstroming naar de bovenkant van uw lichaam en de afvoer van bloed en lymfevocht verbetert, omdat door de druk van de steunkousen de kleppen in uw aders beter sluiten.

Hersteltijd trombosebeen

De hersteltijd van een trombosebeen wisselt per persoon, ligt meestal tussen zo’n 3 tot 8 weken. Het is mede afhankelijk van de ernst (grootte) en impact van de trombose. Samen met behandelend internist vasculaire geneeskunde van de trombosepolikliniek bespreekt u uw behandelplan, maar ook hoe u tijdens de herstelperiode het beste om kunt gaan met werk, sporten, qua leefstijl, medicijngebruik et cetera.

Wanneer weer werken na trombosebeen?

Wanneer kan ik weer aan de slag na een trombose(been)? Het is een veelgestelde vraag. In de eerste dagen na de trombose kunt u het beste het been wat hoger leggen en rust houden. Mede en uiteraard afhankelijk van het werk wat u doet, zal de behandelend arts met u doornemen hoe en op welke termijn u uw werk weer kunt hervatten.

Hersteltips
Tips voor een stel herstel bij het hervatten van uw werk, al dan niet in combinatie met steunkousen:

  • Niet te lang stilstaan
  • Niet te lang stilzitten
  • Zwaar tillen vermijden
  • Houd u strikt aan de antistollingsbehandeling
  • Stimuleer uw bloedstroom door regelmatig te bewegen
  • Houd de conditie van uw bloedvaten op peil door een goede leefstijl
  • Vermijd contactsporten i.v.m. een verhoogd (intern) bloedingsrisico door uw antistollingsbehandeling

Trombosebeen voorkomen

Het risico op een trombosebeen neemt toe als u ouder bent, als u onlangs geopereerd bent, als u regelmatig langdurig stilzit – bijvoorbeeld omdat u veel reist, zittend werk heeft of rolstoel gebonden bent – of bedlegerig bent.

Wist u dat u – met relatief eenvoudige trombose oefeningen – uw bloeddoorstroming kunt stimuleren en daarmee het risico op trombose kunt beperken?

Trombosebeen herkennen

Trombose overkomt jong en oud, geeft niet altijd (zichtbare) klachten. Heeft u pijn in uw been en/of vermoedt u een trombosebeen of ander infarct? Wacht niet. Nooit. Elk uur worden 11 mensen getroffen door trombose, waarvan er zelfs 3 van overlijden. Dus hoe sneller u actie onderneemt en wordt behandeld, des te groter de kans op een gunstiger scenario en/of (volledig) snel herstel.

▶️ Lees hier hoe u een mogelijke trombose kunt herkennen.

Andere items

Pijn in het been hóeft natuurlijk niet per se trombose te betekenen. Na het lezen van dit blog weet u wel precies hoe u een eventueel trombosebeen kunt herkennen.

Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: