Recidief longembolie

Recidief longembolie • De Nationale Trombose Dienst

Recidief longembolie

Wat is een recidief longembolie? Wat zijn de symptomen, oorzaken en hoe wordt een meervoudig longembolie behandeld? Lees snel verder.

 

Wat is een recidief longembolie?

Een recidief longembolie (LE) is een ernstige aandoening – die veelal wordt veroorzaakt door een (recidief) veneuze trombo-embolie (VTE) – waarbij een embolus ofwel bloedpropje losschiet uit de beenaderen en vervolgens vastloopt in de aderen (venen) van de longen.

Bij een recidief ofwel meervoudig longembolie vormen zich dus – na een eerdere longembolie – opnieuw bloedstolsels in de longen. Dat is levensgevaarlijk, uit onderzoek is gebleken dat een longembolie in 3% tot 16% van de gevallen (mede) de oorzaak is van overlijden. Daarbij is in 70% tot 90% van de gevallen ook een diep veneuze trombose (DVT) aanwezig, die overigens niet altijd klachten geeft.

 

Symptomen recidief longembolie

Mogelijke symptomen van een meervoudig longembolie zijn:

  • Kortademigheid
  • Pijn op de borst
  • Verminderde bloedcirculatie

▶️ Lees meer over mogelijke klachten bij een longembolie.

 

Behandeling recidief longembolie

Als iemand eerder een longembolie heeft gehad, dan is de kans op een volgende longembolie of bijv. een trombosebeen iets groter. Om dat te voorkomen zijn patiënten met een vergrote kans op een recidief veneuze trombo-embolie (VTE) in de regel aangewezen op een levenslange antistollingsbehandeling – al dan niet in combinatie met het dragen van compressiekousen (‘steunkousen’) en/of het ondergaan van een trombectomie: een chirurgische ingreep waarbij de trombus (ofwel het bloedstolsel) wordt verwijderd.

 

Antistollingsmedicatie bij (het risico op) een recidief longembolie

Er zijn in Nederland verschillende soorten antistollingsmiddelen verkrijgbaar:

Afhankelijk van (de persoon in kwestie zijn of haar) leefstijl en medische situatie – in combinatie met de voors, tegens en eventuele bijwerkingen van bepaalde antistollingsmiddelen – bepaalt de(huis)arts of specialist welke antistollingsbehandeling het beste bij iemand past.

▶️ Lees hier meer over de verschillende soorten antistollingsmiddelen en trombosediensten en behandelvormen in Nederland.

 

Risicofactoren recidief longembolie

Veelvoorkomende risicofactoren voor (een longembolie door) trombosevorming zijn:

  • Een eerdere DVT of LE
  • Gebruik van anticonceptie
  • Hormoonsuppletie
  • Obesitas
  • Ouderdom
  • Hart- en vaatziekten
  • Een operatie
  • Immobilisatie, bijvoorbeeld door (tijdelijke) invaliditeit of bedlegerigheid
  • Een recent trauma aan het been, bijvoorbeeld een beenbreuk
  • Een kwaadaardige afwijking (maligniteiten)
  • Erfelijke trombofilie of stollingsproblemen
  • Veel stilzitten, staan of reizen
  • Zwangerschap

▶️ Lees ook: Trombose door lang reizen voorkomen

 

Preventie recidief longembolie

Een (longembolie door) trombose is soms gewoonweg een kwestie van pech, kan jong en oud overkomen. Toch is de kans op trombose (vele malen) kleiner als u een gezonde leefstijl hanteert.

Denk aan:

  • Gezonde voeding
  • Voldoende water drinken
  • Regelmatig bewegen
  • Niet roken
  • Het vermijden van stress

▶️ Lees ook ‘Kan ik trombose voorkomen door een gezonde leefstijl?

 

Een recidief longembolie voorkomen

Als u een (zelfzorg) antistollingsbehandeling met cumarines ondergaat, dan wordt uw bloedstollingswaarde – de INR-waarde – nauwgezet in de gaten gehouden om de vorming van bloedstolsels tegen te gaan. En is het risico op het optreden van een recidief longembolie vele malen kleiner.

▶️ Lees meer over Trombose Zelfzorg bij De Nationale Trombose Dienst.

 

Onderneem direct actie

Heeft u het vermoeden van een (meervoudig) longembolie? Neem dan direct contact op met 112. Een snelle behandeling is essentieel om ernstige complicaties – zoals een overbelasting van uw hart en/of aderen, of het post-trombotisch syndroom (PTS) – of zelfs overlijden te voorkomen.

 

Uw online trombosedienst

Heeft u een verhoogd risico op een meervoudig longembolie en heeft uw arts of specialist u (preventief) tromboseprofylaxe voorgeschreven – in de vorm van cumarines oftewel vitamine K antagonisten (VKA’s) – om de kans op trombose en/of een recidief longembolie tot een minimum te beperken?

Ga voor maximale vrijheid, met Trombose Zelfzorg van de NTD. De meest gewaardeerde trombosedienst van Nederland.

Zelf pijnvrij prikken
Wanneer u maar wilt
Hoogwaardige trombosezorg
Waar u ook bent
24/7 zorgverlening

 

Cliëntbeoordelingen

Vele duizenden tevreden zelfzorgcliënten gingen u voor. Lees hier wat cliënten van de online trombosedienst – de NTD – vinden. Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op www.trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de korte e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een zelfmeetconsulente komt persoonlijk bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelfmeten bij trombose

Tijdens de eerste weken van een ‘Trombose Zelfzorg’ antistollingsbehandeling wordt u natuurlijk intensief begeleid. De trombosedienst – NTD – neemt regelmatig contact met u op over de voortgang, eventueel medicijngebruik en het gebruik van uw persoonlijke dossier. Voor een optimale trombosezorg, gewoon bij u thuis.

Wilt u eerst meer weten over zelfmeten bij trombose en/of een antistollingsbehandeling met cumarines via dé online trombosedienst van Nederland? Neem gerust contact op met onze servicedesk via 088 – 003 88 80.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

 

Andere blogs

Heeft u nog opmerkingen of vragen n.a.v. dit blogartikel over een recidief longembolie? Laat het ons weten.

Andere artikelen die u wellicht ook interessant vindt: