Steunkousen

Steunkousen: het klinkt niet als een modieus kledingstuk en dat is het ook niet. Al zijn ze tegenwoordig gelukkig verkrijgbaar in tal van trendy kleuren en uitvoeringen: in de eerste plaats is het een medisch hulpmiddel. Deze therapeutische elastische kousen worden hoofdzakelijk gedragen bij een trombosebeen als gevolg van een diep veneuze trombose.

Steun, omdat het steun biedt aan de aderen in uw been. Kous, omdat dit medische hulpmiddel aan uw been wordt gedragen en doet denken aan dit kledingstuk.

Het ‘elastiek’ om uw benen drukt van buitenaf uw aderen een beetje samen, waardoor vocht en bloed niet makkelijk terugzakt naar beneden. Hoewel steunkousen niet in de eerste plaats zijn bedoeld om een trombose te voorkomen of te laten verdwijnen, kan dit wel een gevolg zijn. Daarom worden ze soms ook gedragen bij vliegreizen, zwangerschap of erg warm weer om de doorbloeding te ondersteunen en zo beenklachten te voorkomen.

Wanneer en waarom gebruikt u steunkousen?

Dankzij steunkousen verbetert de doorstroom naar de bovenkant van uw lichaam, omdat de kleppen in uw aders beter sluiten. Zeker bij een trombosebeen is dit van belang. Anders kan een post trombotisch syndroom ontstaan en bent u veel verder van huis. De intensiteit van de druk die een steunkous kan geven, wordt aangeduid in een drukklasse van één tot en met vijf. De druk die u nodig heeft, hangt af van uw klachten en de precieze oorzaak van uw klachten.
Omdat u ’s nachts ligt, hoeft u de steunkousen alleen overdag aan. U draagt ze soms tijdelijk, bijvoorbeeld voor een periode van een aantal maanden. Het kan best zijn dat het daarna niet meer nodig is.

Hoe gebruikt u steunkousen? 

Een steunkous is echt een therapeutisch middel. Gebruik ze daarom alleen op aanraden van uw arts. Een praktisch punt: bij het aan- en uittrekken is flink wat kracht nodig. Gebruik daarom speciale handschoenen zodat u meer grip heeft. Zo beschermd u uw vingers en polsen. Maakt u zich zorgen over het aan- en uittrekken, geeft u dat ook alstublieft aan bij de huisarts. Samen kunt u nadenken over de invulling van deze dagelijkse zorg. Wellicht kan een mantelzorger of de thuiszorg u hierbij helpen.

Laat u bij het aanschaffen van steunkousen goed adviseren. De kous moet strak zitten bij de enkel maar mag beslist niet knellen aan de bovenkant. Voorkom dat u klachten krijgt door te strakke kousen, zoals verkleurde of gevoelloze benen. Laat uw steunkousen daarom op maat maken als dit nodig blijkt.

Vind u uw steunkousen niet zo mooi? Trek geen sok of panty óver uw steunkous heen. Uw aderen worden dan alleen maar warmer, gaan vervolgens uitzetten en dat is niet goed. Als u weerstand voelt om steunkousen te dragen om hoe ze eruitzien, kijk dan eens rond op internet. Er zijn niet alleen steunkousen te koop in verschillende lengtes, er zijn zelfs steunpanties verkrijgbaar. Gebreid, met naad, zonder naad, van rubber of katoen en in alle kleuren van de regenboog: zelfs de meest modebewuste heer of dame zal erin slagen om goed zittende, goedwerkende en mooie steunkousen te vinden. Vergeet niet om uw zorgverzekering te checken zodat de aankoop wordt vergoed als u daar recht op heeft.

Steunkousen en trombose zelfzorg

Naast het dragen van steunkousen slikken veel mensen met een trombosebeen bloedverdunners. Zowel bij het gebruik van medische hulpmiddelen als deze medicatie horen terugkerende controles. Vaak moet u dan op afspraak naar een prikpost, waar uw bloedwaardes (INR-waardes) worden opgemeten. Maar met Trombose Zelfzorg hoeft u nooit meer naar een prikpost en regelt u alles zelf. U meet gewoon zelf veilig thuis uw INR-waarde en geeft die aan ons door. Daarmee heeft u zelf de regie in handen en kunt u meten waar u maar wilt. Zelfs wanneer u op vakantie bent in het buitenland. Gaat u liever nooit meer naar een prikpost? Dan is Trombose Zelfzorg écht een uitkomst. Bekijk direct of u in aanmerking komt voor Trombose Zelfzorg of lees hier hoe Trombose Zelfzorg werkt.

Heeft u trombose en wilt u ook overstappen naar zelf meten? Zo kunt u razendsnel van start:

  1. Meld u aan op trombosezelfzorg.nl
  2. Komt u in aanmerking? Volg de e-learning
  3. Bent u geslaagd? Een van onze zelfzorgconsulenten komt bij u langs
  4. U kunt direct van start met zelf meten

Heeft u vragen naar aanleiding van dit blog, of wilt u meer weten over zelfmeten bij trombose? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.

Andere blogs

Die u wellicht ook interessant vindt: