Wat doet een stollingsverpleegkundige?

nieuwsbrief-nationale-trombosedienst-bloeddruppel-stollingsverpleegkundige

Wat doet een stollingsverpleegkundige?

En wanneer komt u daarmee in aanraking?

Om uw trombose zelfzorgprogramma zo optimaal en veilig mogelijk te laten verlopen, staat achter de schermen een team aan professionals voor u klaar. Van de servicedesk voor eerstelijns (medische) hulpvragen tot en met stollingsartsen en doseeradviseurs: elke behandelaar is een belangrijke schakel in uw zelfzorgtraject.

Omdat uw antistollingsbehandeling voornamelijk via onze online trombose zelfzorgportal verloopt, zijn onze tromboseprofessionals niet direct zichtbaar voor u. Met wie u wél direct in contact komt aan het begin van uw zelfzorgprogramma, is de stollingsverpleegkundige.

De stollingsverpleegkundige

Een stollingsverpleegkundige komt, nadat u geslaagd bent voor de e-learning voor Trombose Zelfzorg, bij nieuwe cliënten thuis – of waar u maar wilt – langs om het meetapparaat te overhandigen, eventuele vragen te beantwoorden en u zorgvuldig op weg te helpen met trombose zelfzorg.

Onze stollingsverpleegkundigen

Het team van stollingsverpleegkundigen bij De Nationale Trombose Dienst (NTD) bestaat uit vier personen. Ze wonen strategisch verdeeld door heel Nederland, om kersverse cliënten in het aan hen toebedeelde zorggebied zo efficiënt en snel mogelijk te kunnen bedienen. Wel zo prettig, cliënten willen na aanmelding veelal zo snel mogelijk van start.

Aan het begin van uw behandeling heeft u een van onze stollingsverpleegkundigen over de vloer gehad voor de intake. Zij nemen o.a. het volgende met cliënten door:

  • Werken met het mobiele meetapparaat
  • Het online doorgeven van uw INR-waarde
  • Het online doorgeven van belangrijke (medische) informatie zoals klachten, wijzigingen in medicatie en het doorgeven van een (tandheelkundige of operatieve) ingreep of (ziekenhuis)opname.

Zodra u begint met het zelfmeten bij trombose, heeft u eigenlijk nooit meer met een stollingsverpleegkundige te maken. Als u na uw start nog vragen of opmerkingen heeft, dan heeft u vooral contact met de servicedesk.

Komt een nieuwe cliënt er telefonisch onverhoopt toch niet uit, dan kan een tweede bezoek van een stollingsverpleegkundige worden overwogen. Alles voor een optimale, soepel lopende antistollingsbehandeling. Dat is prettig voor cliënten, en voor ons.

Afwisselend, leuk werk

Een van onze stollingsverpleegkundigen over haar werk: ‘Het leuke is dat we door het hele land zitten, we bij heel veel verschillende mensen langskomen en we daardoor dus ook heel veel verschillende intakes mogen doen. Dat je als nieuwe cliënt – al dan niet tijdelijk – vastzit aan een antistollingsbehandeling is natuurlijk niet leuk, maar het feit dat mensen het meten van hun stollingswaarde (INR-waarde) gewoon thuis en zelf kunnen doen, vinden ze veelal ontzettend fijn. Niet meer naar het ziekenhuis voor het prikken en/of de halfjaarlijkse controle, gewoon meten in je eigen vertrouwde omgeving. Of in het buitenland of onderweg, met Trombose Zelfzorg van de NTD kan dat gewoon.’

Ze vervolgt: ‘Het verrassende element van de bezoekjes – waar kom je terecht en bij wie – is vaak ook ontzettend leuk. Van smalle zandweggetjes en studentenhuizen in een drukke stad, tot driehoog-achter in een opgeruimd appartement: verzin het en we zijn er al eens geweest. En dan heb je natuurlijk ook nog bijbehorende huisdieren in alle soorten en maten. Mensen vinden het over het algemeen ook erg prettig dat we persoonlijk langs zijn geweest om ze op weg te helpen. Ja, het is ontzettend leuk, gevarieerd en in de regel ook dankbaar werk.’

▶️ Lees ook: wat is de stollingswaarde?

(Trombose)zorg voor uzelf. Altijd & overal.